söndag 19 december 2010

Julgodis

Har provsmakat lite av årets julgodis. Det är daim, lakritskolor, mandelmassekulor och havrekuddar. Ny favorit är lakritskolorna.

Daim
2 msk smör
2 msk ljus sirap
1 tsk kakao
1 ½ dl strösocker
50 gr flagad mandel
100 g ljus blockchoklad
Gör så här
1. Bryn sockret till en ljus karamell i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sedan sirap, kakao och mandel. Rör tills det blir lättflytande, tillsätt sedan smör under omröring.
2. Bred ut smeten på oljat bakplåtpapper. Låt stelna 30 sekunder skär sedan skåror i den mjuka massan. Låt svalna, bryt sedan bitarna efter skårorna.
3. Smält chokladen i vattenbad eller mikro, doppa ovansidan av dajmbitarna i den smälta chokladen, lägg tillbaka på bakplåtspappret, ställ sedan kallt till dess chokladen hårdnar.
Jag gjorde dubbel sats av dessa. Blev ca 35 st.

Lakritskola 40 st
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock, tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen och låt den svalna något. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett bakplåtspapper. Strö lite flingsalt på toppen innan chokladen har stelnat.
(Jag är inte så glad för mörk choklad, men på dessa var det jättegott. Tror inte att det passar med ljus.)
Som sagt, dessa är min nya favorit, får riktigt begär efter dem.

Mandelmassebollarna är bara rullad mandelmassa som jag doppat i smält choklad. Äldsta dotterns favorit.

Till sist yngsta dotterns favoriter. Blanda havrefras med smält choklad. Ös över i en plastpåse, i med ett par matskedar florsocker och skaka runt. De separeras av sig sjäva. Häll upp på ett fat och låt stelna innan de läggs i en burk. Plättlätt. Perfekta när man har lite choklad över efter den andra godistillverkningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar