tisdag 26 januari 2010

Köttfärspiroger

Har varit hemma med förkylt barn i två dagar nu och idag blev jag sugen på att göra piroger. Alltid bra att ha i frysen. Hittade lite olika recept och gjorde ett eget av dem. De blev jättegoda med lite lite sting av chilin. Mums! Det blev lite deg över, så jag gjorde några frallor till lunchen också.


Det blev 17 piroger och 6 frallor av receptet.
Deg:
50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
4 msk olja
2 tsk salt
ca 16 dl mjöl
Fyllning:
Drygt 500 g färs
1 gul lök (finhackad)
1 burk champinjoner
1 klyfta vitlök
½ burk creme fraiche chili paprika
2 små grovrivna morötter
2 msk tomatpuré
salt och vitpeppar

Gör köttfärsröran först, så den hinner svalna. Bryn färs,lök och champinjoner. Blanda i resten och låt puttra ett tag.
Lös jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och övriga ingredienser. Blanda tills degen släpper bunkens kanter. Jäs i 30 min. under bakduk.
Dela degen i två delar, så blir den mer lättarbetad. Kavla ut tunt och ta ut rundlar på ca. 15 cm. Lägg på några matskedar fyllning på ena halvan av rundeln. Vik över den andra halvan och tryck ihop. Tryck med en gaffel runt kanten. Täck över och jäs i 30 min till. Pensla med ägg och grädda 15 min i 225 grader.
Smaklig spis!

2 kommentarer:

  1. >Det där såg väldans gott ut.
    Tack för titten hos mig , kul att du vill vara med att fira.
    Du är alltid välkomman in och inspireras.
    Jag kommer alla gånger att trilla in här för att titta på allt det vackra du gör.
    Kram Nilla

    SvaraRadera